Bent u ondernemer?

Bent u ondernemer?

In de komende jaren worden de regels voor pensioen gemoderniseerd. Werkgevers zullen samen met werknemers en pensioenuitvoerders komen tot nieuwe pensioenregelingen. Ook krijgen zelfstandigen meer ruimte om hun pensioen op een fiscaal voordelige manier te regelen.

Tussen 1 juli 2023 en 1 januari 2027 gaan we over naar een nieuw persoonlijker pensioenstelsel dat beter aansluit op de arbeidsmarkt van nu. Vaak zullen uw werknemers met pensioenvragen bij u komen. Wat verandert er en wanneer? En wat voor invloed heeft dat op mijn pensioen? Onderstaande informatie helpt u om de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel zo goed mogelijk te kunnen maken.

De datum van 1 januari 2027 is de datum die in de nieuwe regels voor pensioen is vastgelegd. De minister heeft al aangekondigd pensioenuitvoerders een jaar extra te willen geven voor een zorgvuldige overgang. De Eerste en Tweede Kamer moeten eerst nog met dit voorstel instemmen. Na akkoord hebben pensioenuitvoerders dan tot 1 januari 2028 de tijd.

Waarom een nieuw pensioenstelsel?

Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde die u biedt aan uw medewerkers. Het nieuwe pensioen kent verschillende voordelen voor werknemers en werkgevers. Zo wordt het pensioen persoonlijker: voor werknemers wordt het veel inzichtelijker hoeveel de werkgever betaalt voor pensioen. Bovendien stappen we over naar stabielere pensioenpremies: dat zorgt voor betere voorspelbaarheid in de pensioenkosten voor ondernemers.

Bent u werkgever?

Alle pensioenregelingen die werkgevers aan hun werknemers bieden, moeten worden aangepast. Soms moet u hiervoor zelf stappen zetten. En soms wordt dit per sector geregeld als u bij een bedrijfstakpensioenfonds bent aangesloten. Het kan ook zijn dat u bericht krijgt van de verzekeraar of premiepensioeninstelling (PPI) waar u nu uw pensioenregeling heeft ondergebracht.

Op het informatieplatform werkenaanonspensioen.nl vindt u relevante informatie, zoals handige stappenplannen, tijdslijnen en veelgestelde vragen en antwoorden. Die helpen u op weg bij de keuzes die u moet maken. 

Bent u werkgever en heeft u nog geen pensioenregeling?

Wilt u als werkgever uw personeel een aanvullend pensioen bieden en heeft u nog geen pensioenregeling? Bekijk dan het stappenplan op geenpensioen.nl. Daarin ziet u met welke stappen u een pensioenregeling opzet.

Bent u zelfstandig ondernemer?

Meestal moet u als zelfstandig ondernemer zelf uw pensioen regelen. Met de nieuwe regels voor pensioen krijgen zelfstandigen meer ruimte om fiscaal voordelig pensioen op te bouwen. Meer weten?  Op het Ondernemersplein vindt u meer informatie over pensioenopbouw voor ondernemers en specifiek voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).