Nieuwe regels voor uw pensioen. Wat blijft en wat verandert er?

Beeldtitel:
Wat blijft en wat verandert er?

[voice-over]
Er komen nieuwe regels voor uw pensioen. Veel blijft straks bestaan. De AOW voor iedereen en het pensioen via de werkgever. U blijft pensioen ontvangen zolang u leeft. En als u overlijdt voor dat u met pensioen gaat, krijgt uw partner vaak pensioen. Met de nieuwe regels voor pensioen ziet u duidelijker hoeveel geld u en uw werkgever stoppen in uw pensioen. En hoe snel dit bedrag groeit.

Hoeveel pensioen u krijgt als u stopt met werken, staat niet van tevoren vast. Uw pensioen beweegt. Het kan sneller omhoog als het goed gaat met de economie. Maar kan ook omlaag gaan als het slechter gaat. De regels zorgen er wel voor dat de bewegingen niet te groot worden. Bovendien worden ze kleiner als u ouder wordt. Wat de nieuwe pensioen regels voor u persoonlijk gaan betekenen, weten we nog niet precies.

Dat wordt de komende jaren duidelijk. De nieuwe regels gelden vanaf 1 juli 2023. De werkgevers, de vakbonden en de uitvoerders van uw pensioen hebben dan enkele jaren de tijd om alles goed te regelen. U ontvangt informatie van uw werkgever of van de uitvoerder van uw pensioen. Wanneer uw pensioen aangepast wordt. Bent u al met pensioen? Dan kunnen de nieuwe regels ook voor u gaan gelden.

Meer weten over het pensioen dat u nu heeft? Kijk dan op de website: mijnpensioenoverzicht.nl. Hier vindt u straks ook uw nieuwe pensioen.

Eindleader:
Deze informatie wordt u aangeboden door vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.