Waarom nieuwe regels voor pensioen?

Waarom nieuwe regels voor pensioen? 

We willen dat iedereen in Nederland een goed pensioen kan krijgen. Ook de generaties na ons. Daarom hebben de vakbonden, de werkgevers en de overheid samen nieuwe regels voor pensioen gemaakt. De nieuwe regels voor pensioen gelden sinds 1 juli 2023.

Beeldtitel: Waarom nieuwe pensioenregels?
Nieuwe pensioenregels wat verandert er?  

Er komen nieuwe regels voor uw pensioen. 

De regels voor pensioen werkten jarenlang goed, maar dat is aan het veranderen. 
Het is nu niet duidelijk genoeg hoeveel geld mensen betalen voor hun pensioen. En gaat het goed met de economie? Dan kunnen de pensioenen soms toch niet omhoog. Dat voelt oneerlijk. Ook wisselen mensen vaker van baan, stoppen een tijd met werken of starten een eigen bedrijf. De regels die we nu hebben passen hier niet goed bij. 

Daarom passen we de pensioenregels aan. 

We willen dat iedereen in Nederland een goed pensioen krijgt. Daarom hebben vakbonden, werkgevers en de overheid samen nieuwe regels gemaakt. De komende jaren voeren wij die nieuwe regels met elkaar in.

Meer weten over het pensioen dat u nu heeft? Kijk dan op de website mijnpensioenoverzicht.nl. Hier vindt u straks ook uw nieuwe pensioen.

Eindleader: Deze informatie wordt u aangeboden door vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Drie redenen waarom er nieuwe regels voor pensioen komen

1. Duidelijker en persoonlijker pensioen

Het is nu voor veel mensen niet duidelijk hoeveel ze betalen voor hun pensioen en hoeveel ze opbouwen. Met de nieuwe regels bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. In dit pensioen staat vast hoeveel geld (premie) u en uw werkgever in uw pensioen stoppen.  

2. Pensioen kan sneller omhoog dan nu 

Als het goed gaat met de economie, dan gaat het pensioen via uw werkgever nu soms niet omhoog. Dat voelt oneerlijk. De nieuwe regels zorgen ervoor dat dit pensioen meebeweegt: als het goed gaat met de economie, dan kan uw pensioen eerder omhoog. Gaat het economisch slechter? Dan kan het pensioen ook omlaaggaan. 

De nieuwe regels zorgen er wel voor dat de bewegingen minder groot worden als u (bijna) met pensioen bent. Want het pensioen van een jongere werknemer heeft meer tijd om tegenvallers in de beleggingen op te vangen dan dat van oudere werknemers. 

3. Pensioen sluit beter aan op uw loopbaan

Mensen wisselen steeds vaker van baan, stoppen een tijd met werken of beginnen voor zichzelf. De pensioenregels passen daar nu niet goed bij. Daarom komen er nieuwe regels. Bouwt u geen pensioen meer op via een werkgever of krijgt u een andere pensioenregeling? Dan ziet u straks beter wat dit betekent voor de hoogte van uw pensioen.

Wilt u uitgebreidere informatie lezen over de nieuwe regels? Bekijk dan de veelgestelde vragen met antwoorden hieronder.

Veelgestelde vragen

Hoe staat uw pensioen ervoor?

U kunt alvast bekijken hoeveel pensioen u tot nu toe heeft opgebouwd via uw werkgever. En hoeveel AOW u straks krijgt. Zo weet u wat u naar verwachting krijgt als u met pensioen gaat.  

Ga hiervoor naar mijnpensioenoverzicht.nl