Wat blijft hetzelfde en wat verandert er?

Wat blijft hetzelfde en wat verandert er?

De regels voor uw pensioen gaan veranderen. Hieronder ziet u wat er hetzelfde blijft en wat er verandert. 

Beeldtitel:
Wat blijft en wat verandert er?

[voice-over]
Er komen nieuwe regels voor uw pensioen. Veel blijft straks bestaan. De AOW voor iedereen en het pensioen via de werkgever. U blijft pensioen ontvangen zolang u leeft. En als u overlijdt voor dat u met pensioen gaat, krijgt uw partner vaak pensioen. Met de nieuwe regels voor pensioen ziet u duidelijker hoeveel geld u en uw werkgever stoppen in uw pensioen. En hoe snel dit bedrag groeit.

Hoeveel pensioen u krijgt als u stopt met werken, staat niet van tevoren vast. Uw pensioen beweegt. Het kan sneller omhoog als het goed gaat met de economie. Maar kan ook omlaag gaan als het slechter gaat. De regels zorgen er wel voor dat de bewegingen niet te groot worden. Bovendien worden ze kleiner als u ouder wordt. Wat de nieuwe pensioen regels voor u persoonlijk gaan betekenen, weten we nog niet precies.

Dat wordt de komende jaren duidelijk. De nieuwe regels gelden vanaf 1 juli 2023. De werkgevers, de vakbonden en de uitvoerders van uw pensioen hebben dan enkele jaren de tijd om alles goed te regelen. U ontvangt informatie van uw werkgever of van de uitvoerder van uw pensioen. Wanneer uw pensioen aangepast wordt. Bent u al met pensioen? Dan kunnen de nieuwe regels ook voor u gaan gelden.

Meer weten over het pensioen dat u nu heeft? Kijk dan op de website: mijnpensioenoverzicht.nl. Hier vindt u straks ook uw nieuwe pensioen.

Eindleader:
Deze informatie wordt u aangeboden door vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Dit blijft hetzelfde

  1. U ontvangt vanaf uw pensioenleeftijd AOW van de overheid. Ook als de nieuwe regels zijn ingevoerd.  
  2. Veel mensen bouwen pensioen op via de werkgever. Dat blijft zo.   
  3. U ontvangt pensioen zo lang u leeft.   
  4. Overlijdt u? Dan krijgt uw partner vaak een pensioen, ook als u overlijdt voordat u met pensioen bent. 
  5. Ook blijft u meestal pensioen opbouwen als u arbeidsongeschikt raakt.   
  6. Vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, zoals een vakbond of een ondernemingsraad, blijven samen afspraken maken over pensioenregelingen.

Dit verandert er

Pensioen met afspraken over inleg - De meeste werknemers in Nederland hebben een pensioenregeling waarbij afspraken zijn gemaakt over de hoogte van de pensioenuitkering. De verwachting hierover kan door de huidige regels niet altijd door alle uitvoerders worden waargemaakt. In het nieuwe pensioen worden afspraken gemaakt over hoeveel geld u en uw werkgever inleggen voor uw pensioen. Dit pensioen heet een premieregeling. 

Pensioen via uw werkgever kan sneller omhoog - Als het goed gaat met de economie, dan kan het pensioen dat u heeft opgebouwd via uw werkgever straks sneller omhoog. Maar dit pensioen kan ook omlaaggaan als het economisch slechter gaat. Het pensioen wordt dus beweeglijker. Het is de verwachting dat met de nieuwe regels de pensioenen vaker en eerder omhooggaan dan nu het geval is.  

Het nabestaandenpensioen: duidelijke en dezelfde regels voor alle pensioenuitvoerders - Heeft u recht op nabestaandenpensioen, dan zijn veel regels straks voor iedereen hetzelfde. Daardoor is duidelijker waar de nabestaande op kan rekenen.   

Wilt u uitgebreidere informatie lezen over wat hetzelfde blijft en wat verandert? Bekijk dan de veelgestelde vragen met antwoorden hieronder. 

Veelgestelde vragen

Hoe staat uw pensioen ervoor?

U kunt alvast bekijken hoeveel pensioen u tot nu toe heeft opgebouwd via uw werkgever. En hoeveel AOW u straks krijgt. Zo weet u wat u naar verwachting krijgt als u met pensioen gaat.

Ga hiervoor naar mijnpensioenoverzicht.nl